7 Aralık 2014 Pazar

Aksaray Nasıl?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
 
 
Aksaray

1989 yılında Niğde’den ayrılarak şehir olan ülkemizin sevimli kentlerinden biri olan Aksaray’a yolculuğa çıkmaya var mısınız? Yanıtınız evet ise, Aksaray’a doğru otobüs biletinizi hızlı ve güvenilir bir biçimde satın alın ve yepyeni bir seyahate daha başlayın.

Aksaray’a otobüsle ulaşma imkanının yanında uçak ve tren ile de ulaşabileceğinizin altını çizelim. Kentte her ne kadar hava limanı bulunmasa da, Konya Havalimanı Aksaray’a o kadar yakın ki, bu kente yapacağınız yolculukta uçak seyahatini hiç düşünmeden planlayabilirsiniz. Zira Konya’dan Aksaray’a kısa bir otobüs yolculuğu ile kolayca ulaşabilirsiniz. İnternetten Aksaray’a giden uçak, otobüs ve tren seferlerini listeleyerek, size en uygun olanını seçip hiç zaman kaybetmeden bu kente yolculuğa başlamamak için hiçbir neden yok. Öyle değil mi?
Aksaray gezinizde özellikle Aksaray’a has yapılan saç tavayı tatmanızı, Aksaray’ın sembollerinden olan Eğri Minare’yi görmenizi, şifa kaynağı termal kaynaklarda yorgunluk atmanızı ve Ihlara Vadisi’nde enfes bir doğa yürüyüşü yapmanızı öneririz. Tüm bunların yanında ayrıca, eğer ki Aksaray’a yapacağınız yolculuk on beş ila otuz Ağustos tarihleri arasındaysa, meşhur Ihlara ve Gelveri Festivallerine katılıp, bu kentin kültürel dokusunu doyasıya yaşamanız da ayrı bir güzellik olacaktır. Bizden söylemesi.

Gezilecek Yerler

Aksaray Müzesi

Aksaray ve çevre ilçeleri tam manasıyla açık hava müzesi kıvamındadır. Bunlar, kente yirmi beş kilometre uzaklıkta bulunan ve Neolitik Dönem’den kalma Aşıklı Höyük, on üç kilometre uzaklıktaki ve Milattan Önce üç binli yıllardan kalma Acem Höyük, kent merkezinde bulunan ve Roma Dönemi’nden kalma Antik Nora Şehridir. Bu üç tarihi kalıntıya da Aksaray merkezinden yapacağınız kısa otobüs yolculukları ile ulaşabilir, kentin tarihi dokusunun tadını çıkarabilirsiniz. Elbette enfes manzarayı fotoğraflayarak Aksaray gezinizi unutulmaz kılmak da cabası.

Manastır Vadisi

Aksaray’a elli kilometre uzaklıkta bulunan Manastır Vadisi, Güzelyurt ilçesindedir. Vadi’nin alanında birçok kilise ve yeraltı şehri bulunmakta olduğundan dolayı, Manastır Vadisi’ne yapacağınız gezide hem doğanın ve temiz havanın tadını çıkarabilir hem de tarihi eserleri inceleyebilirsiniz. Manastır Vadisi’ndeki Sivişli Kilise, Büyük Kilise Cami, Papaz Evi, Kömürlü Kilise, ülkemiz tarihi eserleri açısından büyük öneme sahiptir.

Ihlara Vadisi

Doğa ve tarih aşığı gezginler, Ihlara Vadisi tam size göre! Aksaray’ın Ihlara Kasabasında bulunan bu muhteşem vadi, tam bir doğa harikasıdır. Tarih boyunca dini merkez olarak kullanılan Ihlara Vadisi’ne yapacağınız gezide, tertemiz havayı ciğerlerinize doyasıya çekebilir, enfes fotoğraflar çekebilir ve tarihi eserleri inceleyebilirsiniz.

Eğri Minare

Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş olan ve Selçuklu klasik mimarisinin örneklerinden olan Eğri Minare’yi muhakkak Aksaray gezi planınıza eklemelisiniz. Aksaray’ın sembol tarihi eserlerinden olan Eğri Minare, Kızıl Minare olarak da anılmaktadır.

Yunus Emre Türbesi

Anadolu’nun ortak dilinin sembolü olan Yunus Emre’ye atfedilmiş olan bu mekanı kesinlikle görün deriz. Yunus Emre Türbesi, Aksaray’ın Reşadiye Köyü’nde bulunmaktadır. Buraya şehir merkezinden yapacağınız otobüs yolculuğu ile fazla zaman kaybetmeden ulaşabilirsiniz.

Kilise Cami

Manastır Vadisi’ni gezmeye gittiğinizde, Anadolu’nun tam da medeniyetler beşiği olduğunu kanıtlayan bu tarihi yapıyı görecek ve hayran kalacaksınız. Ortodoks alemi için hala büyük bir öneme sahip olan bu kilise, üç yüz seksen beş yılında inşa edilmiş olup, zaman içinde kilisenin içinde bulunan çan kulesi minare haline getirilerek cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kilise Camii’nin bir diğer adı Aziz Gregorius Kilisesi’dir. Kilise Camii’ne yapacağınız geziye, Aksaray merkezden bineceğiniz Güzelyurt istikametine giden otobüsler ile ulaşabilir ve bu gezinizi Manastır Vadisi gezinize dahil edebilirsiniz.

Sultan Hanı

Aksaray’ın Sultanhanı Kasabası’nda bulunan Sultan Hanı, bin iki yüz yirmi sekiz yılında inşa edilmiştir. Ülkemizde bulunan kervansarayların en büyüklerinden biri olan Sultan Hanı, etkileyici görünümüyle fotoğraf çekmeyi seven gezginlerin uğrak yerlerindendir.

Kılıçarslan Hanı

Aksaray şehir merkezinde bulunan bu tarihi yapıyı, Aksaray seyahatinize son vermeden mutlaka görün deriz. Günümüzde belediye iş hanı olarak kullanılan Kılıçarslan Hanı, tarihe meydan okuyan güzide tarihi eserlerimizdendir.

Zinciriye Medresesi

Aksaray merkezindeki Zinciriye Mahallesi’nde bulunan Zinciriye Medresesi, Karamanoğulları Beyliği Dönemi’nde inşa edilmiştir. Bir dönem cezaevi olarak da kullanılmış olan bu medrese daha sonra müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. On dördüncü yüzyıl klasik taş işçiliğinin özelliklerini taşıyan Zinciriye Medresesi’nin büyüleyici atmosferinden çok etkileneceğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca Zinciriye Medresesi’nde muhteşem fotoğraflar çekerek, Aksaray gezinizi unutulmaz kılmak da elinizde.

Ziga Kaplıcaları

Ihlara Vadisi civarında bulunan Ziga Kaplıcaları tam manasıyla şifa kaynağı bir doğal zenginlik. Birçok deri, nörolojik ve romatizmal rahatsızlığa iyi gelen termal suların kaynağı olan Ziga Kaplıcaları’ndan ister günübirlik ister konaklamalı olarak faydalanabilirsiniz. Ziga Kaplıcaları’na Aksaray otobüs terminalinden bineceğiniz otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Aksaray’ın el değmemiş ormanlarında tadına doyulmaz dağ ve doğa yürüyüşleri de yapmak mümkün. Yerli ve yabancı turistlerin özellikle tercih ettiği Hasan Dağı’nda bisiklet ve yürüyüş turlarının yanında piknik de yapılabilmektedir. Aksaray gezinizde ciğerlerinizi tertemiz Hasan Dağı havası ile doldurup, zihnen dinlenmiş olmanın keyfi için, bu enfes doğa ziyafetini kendinizden esirgemeyin deriz.

Tarihçe

Aksaray’da yapılan arkeolojik kazılar, bu kentteki yerleşik tarihi Milattan Önce yedi binli yıllara dayandırmaktadır. Aksaray’ın bulunduğu bölgede, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıkları hüküm sürmüştür. Milli Mücadele Dönemimizde büyük mücadeleler vermiş olan Aksaray, 1989 yılında Niğde’den ayrılarak il statüsüne kavuşmuştur. Tarihi Kral ve İpek Yolu’nun üzerinde bulunan ve günümüzdeki karayollarının merkez noktalarından biri olan Aksaray’a yapacağınız geziden pişman olmayıp, hatta bu kente tekrar gelmek için fırsat kollayıp Aksaray otobüs biletlerini tekrar tekrar inceleyeceğinizi iddia edebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder