7 Aralık 2014 Pazar

Çankırı Nasıl?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu şehir paylaşımlarının amacı. 
Öyle işte.

 

Çankırı

İç Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz’e en yakın şehirlerinden biri olan Çankırı’ya yolculuk düşünenler, yapacağınız şey artık çok kolay! Bu şehre uçak yolculuğu ile seyahat etmek isteyenlere şimdiden söyleyelim. Ankara Esenboğa Havalimanı Çankırı’ya yalnızca yüz otuz kilometre. E hal böyle olunca, Ankara’ya uçak biletinizi satın alıp, havalimanından ya da Ankara merkezden kalkan otobüslerle Çankırı’ya zaman kaybetmeden ve yorulmadan ulaşabilirsiniz. Tabi bir  gezgin olarak, uçak yolculuğu ile Ankara’ya gelmişken Çankırı gezinize bu şehri de dahil etmek iyi bir fikir olabilir.

Kendi halinde sevimli bir şehir olan Çankırı’ya yapacağınız seyahatinize Doruk Mevkii’nde kayak yapmayı, Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda tertemiz Çankırı havasını ciğerlerinize doldurmayı ve tarih ile dopdolu Çankırı Müzesi’ni gezmeyi ihmal etmeyin deriz.

Gezilecek Yerler

Çankırı Müzesi

Çankırı şehir merkezinde bulunan Çankırı Müzesi’nde tarihle dopdolu bir gezi gerçekleştirebilir, müzede sergilenen eserlerden büyülenebilirsiniz. Eski Tunç, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu uygarlıklarına dair eşsiz eserler sergilenen bu müzeyi, pazartesi günleri harici her gün sabah sekiz ila on yedi arasında gezebilirsiniz. Müzenin merkezi bir yerde olması, Çankırı gezinize büyük kolaylık sağlayacaktır.

Çankırı Kalesi

Çankırı’nın kuzeyinde küçük bir tepe üzerinde bulunan Çankırı Kalesi’ne gezi düzenleyerek bu tarih kokan Anadolu kentine yüksekten bakabilir, muhteşem fotoğraflar da çekebilirsiniz. Tarihi Romalılar’a dek uzanan Çankırı Kalesi’nin çevresinde ayrıca, Bizans Dönemi’nden kalma kaya mezarları ve Çankırı Fatihi Emir Bey’in türbesi de bulunmaktadır. Çankırı Kalesi’nin enfes manzarası ve tertemiz havası, seyahatinizde unutulmaz bir yer tutacaktır. Kaleye dilerseniz merkezden kalkan otobüsler ile ulaşabilir, kalenin çevresindeki mesire yerlerinde gezinize hoş bir mola verebilirsiniz.

Taş Mescit

Çankırı’daki en meşhur yapı olan Taş Mescit’ten büyüleneceğinizi iddia edebiliriz. Anadolu Selçuklular Dönemi’nde 1235 yılında inşa edilmiş olan Taş Mescit, taş işçiliğinin önemli figürlerini üzerinde bulundurmaktadır. Bunlardan günümüzde tıp sembolü olarak kullanılan kabartmayı Taş Mescit’te yerinde görebilir, eczacılık sembolü olan su içen yılanı da Çankırı Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Hala ibadete açık olan Taş Mescit’i gördüğünüzde Anadolu sanatına hayran olacağınızı söyleyebiliriz.

Ilgaz Kayak Merkezi

Neredeyse yılın yarısı karla kaplı bir kent olan Çankırı’nın muhteşem kayak merkezi Ilgaz’ı Çankırı gezinize dahil etmelisiniz.  Ilgaz Kayak Merkezi’ne Çankırı merkezden bineceğiniz otobüsler ile kolayca ulaşabilir, bu muhteşem manzarada ister günübirlik ister konaklamalı olarak kayak yapmanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Eğer Çankırı yolculuğunuzu av mevsiminde yapmayı düşünürseniz, Ilgaz Dağı civarındaki ormanlık alanlarda avcılık sporuna uygun yerlerin de bulunduğunu belirtelim.

Tarihçe

Çankırı’da yapılan arkeolojik kazılar, şehrin yerleşik uygarlık tarihini Milattan Önce yedi binli yıllara dayandırmaktadır. Hitit, Frig, Kimmer, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişment, Candaroğlu ve Osmanlı uygarlıklarının gelip geçtiği Çankırı, tam manasıyla tarih kokan bir kenttir. Çankırı, Cumhuriyet Dönemi’nde 1922 yılında il olmuştur.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder