7 Aralık 2014 Pazar

Gümüşhane Nasıl?


*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
 
 
Gümüşhane

Doğanın tüm güzelliklerini bir arada görüp, tarih ve kültürüne hayran olacağınız Gümüşhane yolculuğuna var mısınız? Ülkemizin Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi arasında bulunan küçük ama kültürel ve yeşil alan açısından oldukça zengin olan Gümüşhane’ye yolculuk planınız hazırsa, hemen internetten Gümüşhane’ye giden otobüsleri sıralayın ve gezi planınıza en uygun olanını tek tıkla kolayca satın alın. Sonrasında kendinizi, Gümüşhane tatilinizin kollarına bırakın. Bu yolculuk sizi şehrin keşmekeşinden uzaklaştırarak doğa ile baş başa kalmanın yarattığı muhteşem his ile baş başa bırakacaktır.

Gümüşhane’ye yapacağınız yolculuk eğer ki Haziran, Temmuz ya da Ağustos ayları içinde olacaksa, kentte yapılan yayla şenliklerine katılmanızı kesinlikle öneriyoruz. Zira bu sayede, Gümüşhane kültürünü bizzat yaşayarak keşfetmenin tadına varacaksınız.

Ebette midesine düşkün gezginleri unutmadık! Gümüşhane sehayatinizi sona erdirmeden Gümüşhane’ye has çil peynirini, kümeyi ve tuhalayı mutlaka tatmalısınız. Enfes pestilleri de unutmamak gerekir tabi.

Gümüşhane gezi sonlandırmadan önce, bu geziden anı kalması ve sevdiklerinize hediye etmek için bu kente has şal, kilim ve yöresel kıyafetlerden satın alabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

Eski Gümüşhane

Bu civardaki ilk yerleşim yerleri olduğu kanıtlanan bu alanda, tarih içinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz. gümüşhane merkeze dört kilometre uzaklıkta olan ve Zanka olarak da adlandırılan bu alanda, otuz beş adet kale kalıntısı bulunmaktadır. Roma ve Bizans Dönemlerine ait olduğu düşünülen bu kalıntıların bulunduğu Eski Gümüşhane’ye, Gümüşhane merkezinden yapacağınız kısa otobüs yolculuğu ile hızlıca ulaşabilirsiniz.

Santa Harabeleri

Gümüşhane gezinizde tarih içinde yolculuk yapmanın tadına doyasıya varacağınızı iddia edebiliriz. Bu kentte bulunan bir diğer tarihi alan da Santa Harabeleri’dir. On yedinci yüzyıldan kalan üç yüzü aşkın yapının bulunduğu Santa Harabeleri’nde Gümüşhane seyahatinizi ölümsüzleştirebileceğiniz enfes fotoğraflar çekebilirsiniz. Gümüşhane’nin Yağmurdere Bucağı’nda bulunan Santa Harabeleri, şehir merkezine doksan kilometredir. Buraya, Gümüşhane otogarından bineceğiniz otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Satala Antik Kenti

On beşinci yüzyıldan kalma kalıntıların bulunduğu Satala Antik Kenti, Gümüşhane gezginlerini kendine hayran bırakacak türden. Roma döneminde Latin kültür merkezi olarak nitelendirilmiş olan Satala Antik Kenti’nde su kemerleri, tiyatrolar ve daha birçok tarihi kalıntıları görmek mümkün.

Canca Kalesi

Gümüşhane şehir merkezine on iki kilometre olan Canca Kalesi’ne tırmanarak Gümüşhane’ye tepeden bakmanın zevkini mutlaka çıkarmanızı öneririz. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de adı geçen Canca Kalesi’nde tertemiz Gümüşhane havasını ciğerlerinize çekip, enfes fotoğraflar çekmemek için hiçbir nedeniniz yok. Öyle değil mi?

Edirne Köyü Kalesi

Gümüşhane’nin Edirne köyü sınırlarında bulunan bu kale tarih boyunca gözetleme ve savunma amaçlı kullanılmıştır. Edirne Köyü Kalesi’ne çıkarak, kendinizi tarihin tam ortasında bir nefer gibi hissetmeniz mümkün görünüyor. Üstelik sırf bu his için bile Gümüşhane gezi planınıza ekleyebileceğini Edirne Köyü Kalesi’ne ulaşım patika bir yol ile sağlanmaktadır. Sanıyoruz ki, yemyeşil Gümüşhane yaylalarında doğa yürüyüşü yaparak tarihi kaleye tırmanmanın keyfini çıkarmak kulağa oldukça hoş geliyor olmalı. Bu keyfi kendinizden esirgememenizi öneririz.

Süleymaniye Cami

Eski Gümüşhane olarak adlandırılan bölgede blunan Süleymaniye Mahallesi’nde yıllara meydan okurcasına ayakta dimdik duran bu camiyi, Gümüşhane gezinize dahil etmeniz gerektiğini önemle vurgulamak isteriz. Zira Selçuklu Dönemi’nde inşa edilmiş olan Süleymaniye Camisi, klasik Selçuku taş işçiliğinin ender eserlerindendir. Hala ibadete açık olan Süleymaniye Camii’nin ruhani havasını hissetmek ve onu fotoğraflamak bir gezgin için iyi bir fikir olsa gerek.

Meryem Ana Manastır Kilisesi

Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Büyük Çivit Vadisi’nde bulunan Meryem Ana Manastır Kilisesi’nin tarihi sekiz yüzlü yıllara dayanmaktadır. Trabzon’daki Ayasofya Kilisesi’ne benzer yapıda bulunan bu manastır kiliseye, Gümüşhane’den Torul’a yapacağınız otobüs yolculuğu ve otobüs yolculuğundan sonra da enfes bir doğa yürüyüşünün ardından ulaşabilirsiniz.
Gümüşhane ve civarında oldukça fazla Bizans dönemlerinden kalma kilise ve şapel bulunmaktadır. Bunlar Çinganlı, Aşağıdere, Arpalı, Sanata Çakallı, Çakırkaya, Alpullu, Ayvalos, Hagios Georgios Manastır, Santa İşhanlı, Santa Çınganlı kiliseleri ve Pavrezi Şapelidir.

Zigana Köprüsü

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu enfes köprüyü muhakak Gümüşhane seyahatinize eklemeniz gerekiyor. Taş ve molozlarla inşa edilmiş olan bu köprünün civarı enfes Gümüşhane yaylalarının içindedir ki, bu bir gezgin için pahabiçilmez bir manzaradır. Gümüşhane’nin Torul İlçesi’nde bulunan Zigana Köyü’nde yıllara meydan okurcasına hala ayakta duran Zigana Köprüsü’ne, Gümüşhane otobüs terminalinden yapacağınız otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Köprüsü

Yedinci yüzyılda inşa edilmiş olduğu düşünülen Meryem Ana Köprüsü yıllara meydan okurcasına hala sağlamdır ve hala kullanılmaktadır. Yapıldığı dönemlerde Meryem Ana Kilisesi’ne ulaşmak için inşa edilmiş olan bu köprüyü gezi planınıza dahil ederek, kendinize unutulmaz bir doğa keşfi armağan etmiş olacaksınız.

Kanberli Köprüsü

Gümüşhane merkezindeki Canca Mahallesi’nde bulunan Kanberli Köprüsü’ne hayran olmamak elde değil. Harşit Çayı’nın üzerinde bulunan Kanberli Köprüsü, Osmanlılar Dönemi’nde inşa edilmiş olup hala yıllara meydan okurcasına ayaktadır ve kullanılmaktadır.

Zigana Yaylası

Doğa Aşığı gezginler, Zigana Yaylası tam da size göre! Tam İki bin otuz iki metre yükseklikte olan bu doğa harikası yemyeşil yaylada ciğerlerinizi tertemiz ve serin Gümüşhane havası ile doldurup, yeşilliğin tadını çıkarabilirsiniz. Gümüşhane- Trabzon yolunun ellinci kilometresindeki Zigana Tüneli civarında bulunan bu enfes yaylaya dilerseniz, bulunduğunuz şehirden uçak ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Zira Trabzon- Zigana arası yalnızca elli kilometre. İster günübirlik isterseniz de konaklamalı olarak faydalanabileceğiniz Zigana Yaylası’nda oteller, lokantalar ve kahvehaneler bulunmaktadır. Zigana Yaylası’na yapacağınız yolculuğunuzu Gümüşhane Yayla Festivali’ne denk getirerek, gezinize renk ve neşe katmanız mümkün. Her gezginin hiç olmazsa bir defa görmesi gereken bu festivale gitmek için şimdiden internetten Gümüşhane otobüs biletlerini ya da Trabzon uçak biletlerini incelemenizi öneririz.

Tarihçe

Gümüşhane ve civar ilçelerde yapılan arkeolojik kazılar, bölgenin yerleşik uygarlık tarihini milattan önce üç binli yıllara daynadırmaktadır. Kentte Asur, Pontus, Hitit, Roma, Bizans, Akkoyunlu, Safavi ve Osmanlı uygarlıkları yaşamış ve burada günümüze dek kalan eserler bırakmışlardır. Milli Mücadele Dönemimizde büyük mücadeleler veren Gümüşhane, 1989 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder