7 Aralık 2014 Pazar

Van'a Gidelim mi?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
   

Van

Doğu Anadolu Bölgesi’nin muhteşem kenti Van’a gezi panı yapmaya var mısınız? İnanın Van’a seyahat etmiş olmaktan hiç mi hiç pişman olmayacaksınız! Hemen  Van seferli otobüs ya da uçak biletinizi satın alın, Van’a yolculuğa planladığınız zamanda çıkıp, bu kentte doyasıya gezmenin tadını çıkarın.

Tarih, kültür ve eğlence dolu bir kent olan Van, otogarının şehrin merkezine yakın olması sayesinde bütün güzelliklerini ziyaretçilerine otobüsten iner inmez sunmaya açıktır. Siz yeter ki Van’ı gezmeye hevesli olun!
Van’a uçak ile ulaşmayı tercih ederseniz, sakın geziniz için zaman kaybedeceğim diye üzülmeyin. Zira havalimanından Van kent merkezine sürekli otobüs seferleri yapılmaktadır.
Bu kente yolculuk yapmak isteyenlere, dillere destan Van kahvaltısı ile güne başlamalarını, Van Kalesi’nden büyüleyici kent manzarasının seyrine dalmalarını, Akdamar Adası’nı keşfetmelerini özellikle öneriyoruz. Elbette yolculuğa hazırlanırken fotoğraf makinanızı yanınıza almayı unutmamanız gerektiğini de söylemeden geçmeyelim.

Gezilecek Yerler

Van Kalesi

Milattan Önce dokuzuncu yüzyılda inşa edilmiş olan bu kaleden büyüleneceğinizi iddia edebiliriz.  Osmanlı Dönemi’nde bile kullanılmış olan Van Kalesi’nde çeşitli dönemlerden kalma yazıt ve taş işlemeleri, ziyaretçilerini tam manasıyla tarih içinde yolculuğa çıkarıyor. Van kent merkezinde bulunan Van Kalesi’ne tırmanarak, Van'ın serin ve tertemiz havasını ciğerlerinize doldururken Van'a tepeden bakmanın ve gezinizden anı kalacak muhteşem fotoğraflar çekmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Van Müzesi
 
Van’ın dünya tarihindeki önemini keşfetmek isteyenlere, Van Müzesi’ni mutlaka görmelerini öneririz. Zira, bu müzede Anadolu ve Mezopotamya medeniyetlerinden ve Bizans, Helenistik, Roma ve Prehistorik dönemlere ait önemli eserler sergilenmektedir. Van Müzesi’nin dünyanın en modern müzeleri arasında yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Şehir merkezinde bulunan bu müzeye bulunduğunuz yere göre şehiriçi otobüsler ile ulaşabiir, pazartesi hariç her gün sabah sekiz ila akşam beş arası gezi düzenleyebilirsiniz.

Van Akdamar Adası ve Kilisesi

Van’a gelmişken asla ve asla es geçmemeniz gereken bir yerdir Akdamar Adası! Enfes manzarası ile büyüleyici bir yer olan Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesinde bulunmaktadır. Adanın adını taşıyan ve Kutsal Haç ibadeti için inşa edilmiş olan Akdamar Kilisesi 10. yüzyıldan bu yana tarihe meydan okurcasına ayaktadır. Fotoğraf makinenizin muhakkak yanızda bulunması gereken Akdamar Adası gezisi, Van seyahatinize enfes bir tat bırakacaktır.

Bartholomeus Kilisesi

Van’ın Başkale ilçesindeki Albayrak Köyü’nde bulunan Bartholomeus Kilisesi, kentin en önemli turistik değerlerindendir. Yerli ve yabancı bir çok turistin Van gezisine dahil ettiği kilise, on üçüncü yüzyılda inşa edilmiş; ancak günümüze büyük işlemeli kemerleriyle kalmıştır.

Hoşap Kalesi

Van gezinizde masallardaki gibi bir kale olan Hoşap Kalesi’ni mutlaka dahil edin deriz. Van’ın Gürpınar ilçesindeki Hoşap Suyu’nda bulunan kaya kütlesine inşa edilmiş olan Hoşap Kalesi, 11. yüzyıldan bu yana yıllara meydan okurcasına ayaktadır ve kentin sembollerindendir. Hoşap Kalesi’ne Van şehir merkezinden Gürpınar’a doğru yapacağınız otobüs yolculuğu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Hoşap, Van kent merkezine altmış kilometre uzaklıktadır.

Van Abalı Kayak Merkezi

Kış aylarının uzun ve karlı geçtiği Van’ın Gevaş ilçesinde ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden olan Abalı Kayak Merkezi bulunmaktadır. Van gezilerine karlarla kaplı bir kaçamağı da dahil etmek isteyenlerin büyük keyif alacağı Abalı Kayak Merkezi’nde kayak yaparken, beyaz ve mavinin eşsiz uyumuna ve Van Gölü’nün enfes manzarasına hayran olacaksınız. Abalı Kayak Merkezi’ne Van merkezden yapacağınız kısa otobüs yolculuğu ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Tarihçe

Van ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar, yörenin tarihinin Milattan Önce dört binli yıllara dayandığını kanıtlamaktadır. Hurriler, Asurlular, Urartular, İskitler, Medler, Persler, İskender İmparatorluğu, Romalılar, Bizanslılar, Sasaniler, Hazarlar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın yaşayıp hüküm sürdüğü Van toprakları tam manasıyla tarih kokmaktadır. Osmanlı’nın son dönemlerinde Ruslar’ın eline geçen Van, 1924 yılında il statüsüne kavuşmuş olup;  ülkemizin gezginlerce keşfedilmeyi bekleyen enfes manzara ve olanaklara sahip en güzel kentlerinden biridir. Doğa ve tarihle iç içe bir yolculuk için hemen Van’a otobüs ya da uçak biletinizi satın alın, gezi anılarınıza bir yenisini daha ekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder