7 Aralık 2014 Pazar

Kırıkkale Nasıl?

 *Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 

E yazılar boşa gitmesin mademlik bu şehir paylaşımlarının amacı. 
Öyle işte.

 


Kırıkkale

Kırıkkale’ye yolculuğa var mısınız? Yanıtınız evet ise, zaman kaybetmeden gezi planınızı yapın ve planınızı hiç bozmadan otobüs biletinizi satın alın. Kırıkkale otobüs terminali şehrin merkezinde olduğu için, Kırıkkale gezinize yollarda hiç zaman kaybetmeden, otobüsten iner inmez başlayabilirsiniz. Eğer ki Kırıkkale’ye uçak olsaydı ne de güzel olurdu diye düşünenlerdenseniz, size de söyleyeceklerimiz var! Ankara Esenboğa Havalimanı Kırıkkale’ye oldukça yakın. Hal böyle olunca,  Ankara’ya uçak biletinizi uygun fiyata satın alıp, havalimanından ya da Ankara merkezden kalkan otobüslerle Kırıkkale’ye zaman kaybetmeden ve yorulmadan ulaşabilirsiniz. Tabi bir gezgin olarak, uçak yolculuğu ile Ankara’ya gelmişken Çankırı gezinize bu şehri de dahil etmek iyi bir fikir olabilir.

İç Anadolu’nun bu kendi halindeki sevimli şehri, bu şehre yolculuk yapanları sevimli şehir planı, yöresel yemekleri ağırlarken oldukça misafirperver. Kırıkkale  geziniz sırasında leziz bu şehre has guymak, kömbe, madımak ve mantıyı tatmanızı altını çizerek vurgulamak isteriz. Zira İç Anadolu’nun mutfak özelliklerini taşıyan bu tatlar, yemek zevkinizi besleyecek türden.

Kırıkkale’ye yapacağınız yolculuğu eğer ki Eylül ayına denk getirirseniz, Kırıkkale’nin geleneksel kültürünü keşfedebileceğiniz ve gezinize büyük bir keyif katacak olan Uluslararası Karakeçili Kültür Şenliği’ne katılmanızı öneririz.

Gezilecek Yerler

Hasan Dede Camii ve Türbesi

Klasik Osmanli mimarisi hayranı olan gezginler, Kırıkkale gezinize Hasan Dede Camii’ni mutlaka eklemelisiniz! 1605 yılında inşa edilmiş olan Hasan Dede Cami’sinin taş işçiliğine ve tarih kokan avlusuna hayran kalacaksınız. Kırıkkale merkeze on iki kilometre uzaklıkta olan Hasandede Kasabası’nda bulunan Hasandede Cami’sine kent merkezinden bineceğiniz otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Ballı Camii

Kırıkkale’nin tarih kokan bir eski camisi de Ballı Camii’dir. Kırıkkale il merkezine yirmi bir kilometre uzaklıkta olan Ballışeyh ilçe merkezinde bulunan Ballı Camii, Kırıkkale’ye gelen gezginlerin özellikle ziyaret ettiği bir yerdir. 1121 yılıından günümüze dek ayakta kalan Ballı Camii’nin atmosferinden oldukça etkileneceğini söyleyebiliriz. Ballı Camii’nin özellikle tavan örtüsündeki ahşap işlemeler, sanat tarihimiz açısından çok önemlidir. Kırıkkale merkezden Ballışehyh otobüslerine binerek kolaylıkla ulaşabileceğiniz Ballı Cami’ye giderken fotoğraf makinelerinizi yanınızda hazır bulundurmanızı öneririz.

Sulu Mağara

Kırıkkale Sulu Mağara, doğanın insanlığa sunduğu tam bir doğa harikası! Eğer kendinizi tam bir doğa aşığı olarak tanımlıyorsanız, Kırıkkale’ye gelmişken bu muhteşem mağarayı gezi planınıza eklemelisiniz! Kırıkkale’nin Keskin İlçesi Arzu Bayırı Mevkii’nde bulunan Sulu Mağara’ya Kırıkkale merkezden yapacağınız otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Doğal hayat aşığı olan  gezginlere Kırıkkale’de gezilebilecek iki muhteşem önerimiz daha var! Kızılırmak Vadisi’ndeki Dernek, Koçu, Beyrek ve Küre dağlarında ciğerlerinizi temizleyen doğa yürüyüşleri yapabilir; Kaulukaya Baraj Gölü ve Kızılırmak Vadisi’nde olta ile balık avlamanın keyfini çıkarabilirsiniz. Ayrıca bu şenlikte sevdiklerinize Kırıkkale’nin geleneksel el işlerinden örnekler satın alabilirsiniz.

Kırıkkale MKE Silah- San Müzesi

Anadolu coğrafyasının savaş ve silah kültürünü inceleyebileceğiniz bu müze, Kırıkkale gezinize heyecan katacak türden. MKE Kırıkkale Silah Fabrikası bünyesinde kurulan Silah Müzesi’nde on beşinci yüzyıldan yirmin yüzyıla dek değişen silahların örnekleri sergilenmektedir. Kırıkkale’nin Yahşihan yolu üzerinde bulunan Silah Müzesi’ne Kırıkkale merkezinden bineceğiniz otobüsler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Tarihçe

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının derin izlerini taşıyan Kırıkkale, Anadolu’nun tarih kokulu kentlerindendir. Türk-İslam yerleşimi açısından tarih boyunca önemli yerleşim yerlerinden olan Kırıkkale, Cumhuriyet dönemimizde 1989 yılında il olmuştur. Ülkemiz ekonomisine fabrikaları ile hizmet eden Kırşehir, gezginler tarafından keşfedilmeyi bekleyen doğal bir dokuya sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder