7 Aralık 2014 Pazar

Karaman Nasıl?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
 
 
Karaman

Yunus Emre’nin, Mevlana’nın ve Piri Reis’in gelip geçtiği Karaman’a yolculuk yapmak oldukça heyecan verici olmaz mı?

Ülkemizin tarih kokan kenti Karaman’a doğru bir gezi planına var mısınız?
Yanıtınız evet ise, hemen gezi tarihinizi planlayın.  Uçak yolculuğunu seven gezginler, sanmayın ki bu kente uçak ile ulaşamazsınız. Evet, kentte havalimanı bulunmuyor; ancak Konya Havalimanı Karaman’a o kadar yakın ki. Dilerseniz internetten uygun fiyata uçak biletinizi satın alıp Konya’ya gidebilir, Konya’dan da Karaman’a kısa bir otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Karaman yolculuğunuz sırasında, yöreye has etli ekmek, batırık, tarhanabaşı ve guymak yemeklerini tatmanızı, Mevlana’nın annesinin türbesini ziyaret etmenizi ve tarihi Karaman Kalesi’ne çıkarak enfes Karaman manzarasını seyretmenizi özellikle tavsiye ederiz.

Gezilecek Yerler

Anıt Ağaçlar

Eğer ağaçlara karşı özel bir ilgi alanınız varsa, Karaman’da bulunan anıt ağaçlara hayran kalacağınızı söyleyebiliriz. Birkaç yüzyıllık tarihleri ve hala sağlıklı görünümleri le yıllara meydan okuyan bu anıt ağaçlar, Karaman’a gelen gezginlerin özellikle fotoğrafladığı ağaçlardır. Karaman’da toplam altı adet anıt ağaç bulunmaktadır. Bu anıt ağaçlar, şehir merkezindeki Akteke Cami’sinin avlusunda, Belediye musallası civarında, Kethane Cami’sinin avlusunda, Yunus Emre Camii’sinin avlusunda ve Çavuşpınarı Köyü’ndeki çınar ve palamut ağaçlarıdır.

Karaman Müzesi

Karaman şehir merkezinde bulunan Karaman Müzesi, bu kentin ve Anadolu’nun tarihinin ne kadar eskiye dayandığını kanıtlar nitelikte zengin eserler sergilemektedir. Kalkolitik, Bronz, Demir, Hitit, Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait eşsiz eserler bulunan Karaman Müzesi’nde ayrıca Karaman kültürünü yansıtan etnoğrafik eserler de bulunmaktadır. Karaman Müzesi’ni pazartesi günleri hariç sabah sekiz ila akşam beş saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Derbe

Aziz Pavlos tarafından Milattan Önce kırk yedi, kırk dokuz ve elli üç yıllarında ziyaret edilmiş olan ve Kutsal kitap İncil’de de adı geçen Derbe, Hristiyan dünyası için kutsal kabul edilen bir piskopusluk merkezidir. Karaman’ın Aşiran Köyü’ne üç kilometre uzaklıkta bulunan Derbe’ye Karaman merkezinden yapacağınız kısa otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Yunus Emre Türbesi

Anadolu’nun ortal dilini en güzel temsil eden şairi Yunus Emre’nin türbesini Karaman gezinize mutlaka eklemelisiniz. Karaman merkezde bulunan Yunus Emre Cami’sinin bitişiğinde bulunan bu türbede, Yunus Emre, Taptuk Emre, Yunus Emrenin oğlu ve kızının sandukaları bulunmaktadır.

Alaeddin Bey Türbesi

Karaman merkezinde bulunan Alaeddin Bey Türbesi de Karaman gezinize ekleyebileceğiniz yerlerden. Karamanoğulları Beyliği’nin hükümdarı Alaeddin bey için inşa edilmiş olan bu türbenin tarihi on dördüncü yüzyıla dayanmaktadır.

Karaman Bey Türbesi

Karaman’a gelmişken, bu kente adını veren kişinin türbesini ziyaret etmeden olmaz değil mi? Karaman’ın Ermenek ilçesine on sekiz kilometre uzaklıkta bulunan Balgusan Köyü’nde bulunan bu türbede Karamanoğulları Beyliği’nin hükümdarı Karaman Bey ve yakınlarının sandukaları bulunmaktadır.

Karaman Kalesi

Karaman’a tepeden bakmanın tadına doyamayacaksınız. il merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Karaman Kalesi on birinci yüzyıldan beri yıllara meydan okurucasına ayakta ve sağlamdır. Karaman Kalesi’ne çıkarak tertemiz Karaman havasını ciğerlerinize çekip, enfes Karaman manzarasını izleyip, Karaman gezinizi unutulmaz kılacak fotoğraflar çekebilirsiniz.

Mader-i Mevlana (Akteke) Camii

Karaman şehir merkezinde bulunan bu caminin ihtişamından etkileneceğinizi iddia ederek, burayı şehir gezinize muhakkak eklemenizi öneririz. Bin üç yüz yetmiş yılında inşa edilmiş olan Mader-i Mevlana Camii, Selçuklular Dönemi’nde mevlevihane olarak kullanılmıştır. Mevlana’nın annesinin türbesinin de bulunduğu bu cami, klasik Selçuklu mimarisinin en önemli eserlerindendir.

Yunus Emre Camii

Karaman merkezinde bulunan bu caminin, on üçüncü yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Mimari olarak klasik Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşımaktadır. Cumhuriyet Dönemi’nden evvel tekke olarak da kullanılmış olan Yunus Emre Camii’nin bitişiğinde Yunus Emre ve ailesinin mezarlarının bulunduğu türbe bulunmaktadır.

İmaret Camii

Karaman şehir merkezinde bulunan İmaret Camii, on beşinci yüzyılda inşa edilmiştir. İçinde Karamanoğlu İbrahim Bey ve oğullarının sandukalarının olduğu türbenin de bulunduğu İmaret Cami, taş ve çini işçilikleri oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir.

Karaman’da Karamanoğulları Beyliği Dönemi’nde inşa edilmiş daha birçok cami bulunmaktadır. Bunlar, Dikbasan, Araboğlu, Karabaş Veli, Akçaşehir, Yollarbaşı Ulu, Kazım Karabekir Büyük, Ermenek Ulu, Nuh Paşa, Yeni Minare ve Sadettin Ali Bey camileridir. Bu camilerin kendilerine has taş işçiliklerini ve tarih kokan atmosferlerini Karaman gezinize dahil ederek, bu kentin tarihi dokusunu doyasıya hissedebilirsiniz.

İncesu Mağarası

Karaman’ın Taşkale Kasabası’nda bulunan İncesu Mağarası, doğa sever gezginlerin rotasında olması gereken alanlardan. İçinde sarkıt, dikit ve havuzlar bulunan İncesu Mağarası, tam manasıyla doğanın sunduğu bir görsel şölendir. Astım ve kalp hastalıklarına iyi gelen havası ile, ülkemiz sağlık turizminde de önemli bir yeri olan İncesu Mağarası, fotoğraf çekmeyi seven gezginlerin de uğrak yerlerindendir. Karaman merkeze altmış kilometre uzaklıkta bulunan bu mağaraya, şehir merkezinden bineceğiniz otobüsler ile kolayca ulaşabilir, bu doğa harikası mağaranın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Tarihçe

Karaman’da yapılan arkeolojik kazılar kentin yerleşik uygarlık tarihini milattan önce sekiz binli yıllara dayandırmaktadır. Kentte Neolitik, Kalkolitiki Bronz, Demir, Helenistik, Roma, Bizans, Karamanoğlu Beyliği ve Osmanlı uygarlıkları hüküm sürmüştür. 1989 yılında Konya’dan ayrılarak il statüsüne kavuşan Karaman, ülkemizin kültürel açıdan zengin ayrıntılara sahip olan kentlerindendir. İyi yolculuklar...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder