7 Aralık 2014 Pazar

Sinop Nasıl?

 *Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu şehir paylaşımlarının amacı. 
Öyle işte.

 

Sinop

Tarih boyunca en önemli limanlardan birini barındıran Sinop’a yolculuğa var mısınız? Yanıtınız evet ise, elinizi çabuk tutun, biletinizi hızlıca satın alıp Sinop’u keşfe başlayın. Sinop’ta havalimanı bulunduğu da aklınızın bir köşesinde bulunsun. Zira birçok siteden ucuz uçak biletlerini takip ederek, Sinop yolculuğunuzu hesaplı hale getirebilirsiniz. Şehre karayolu ile ulaşmayı tercih ederseniz de, otobüs terminali şehir merkezine o kadar yakın ki, Sinop otogar’a iner inmez, şehri gezmeye zaman kaybetmeden başlayabilirsiniz.

Sinop gezinizde, mısır çorbasını, Sinop mantısını, içli tavayı ve kestaneli pilavı denemeden yolculuğunuzu sonlandırmamanızı söylemeden geçmeyelim.

Gezilecek Yerler

Sinop Müzesi

Sinop’un dünya tarihindeki önemini keşfetmek isterseniz, Sinop Müzesi’ni mutlaka görmenizi öneririz. Zira, bu müzede Bizans, Helenistik, Roma ve Prehistorik dönemlere ait önemli eserler sergilenmektedir. Sinop Müzesi’nin dünyanın en modern müzeleri arasında yer aldığını da belirtmeden geçmeyelim. Şehir merkezinde bulunan bu müzeye bulunduğunuz yere göre şehiriçi otobüsler ile ulaşabiir, pazartesi hariç her gün sabah sekiz ila akşam beş arası gezi düzenleyebilirsiniz.

Balatlar Kilisesi

Tarihi yedinci yüzyıla dayanan Balatlar Kilisesi, Bizanslılar Dönemi’nde ibadethane olarak kullanılmaktayken Roma Dönemi’nde ise tiyatro olarak kullanılmıştır. Muhteşem bahçe düzenlemesi ile görenleri kendine hayran bırakan bu tarihi yapıya gezi düzenleyecekken fotoğraf makinenizi hazır bulundurmanızı öneririz. Balatlar Kilisesi’ne bulunduğunuz yere göre şehiriçi otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Sinop Kalesi

Eğer Sinop’a gezmek için geldiyseniz, şehrin sembolü olan Sinop Kalesi’ni muhakkak görmelisiniz. Milattan önce yedinci yüzyılda inşa edilmiş olan Sinop Kalesi, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları döneminde savunma amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde, muhteşem manzarası ile ülkemiz turizminin önemli noktalarından sayılmaktadır. Kaleye çıkarken fotoğraf makinanızı hazır bulundurmayı ihmal etmeyin deriz.

Sinop Eski Cezaevi

Sinop’un bir başka simgesi olan tarihi Sinop Kapalı Cezaevi Müzesi’ni mutlaka görmenizi öneriririz. İnşası dört bin yıl öncesine dayanan bu kale, 1568 yılından 1999 yılına dek cezaevi olarak kullanılmıştır. Mahkumlarının buradan kaçması neredeyse imkansız olan bu cezaevinde Sabahattin Ali meşhur Aldırma Gönül şiirini yazmıştır. Sinop Eski Cezaevi Müzesi’ne otobüslere kolayca ulaşabilirsiniz.

Deniz Turizmi

Eğer Sinop’a yapacağınız yolculuk yaz aylarına denk geliyorsa, Sinop’un muhteşem kıyılarını keşfetmenizi öneririz. Zira Hamsilos, Karakum, Sarıkum, Akliman ve Bahçeler kıyıları hem şehre yakınlığı hem de muhteşem manzarası ile denizin, güneşin ve tertemiz Karadeniz havasının tadını doyasıya çıkarmanızı sağlayacaktır.

Tarihçe

Yerleşme tarihi Tunç Çağı’na dek uzanan Sinop, tarih boyunca hep önemli bir konumda olmuştur. Antik çağlardan itibaren ticaret açısından büyük kıymete sahip olan Sinop, Doğu Roma, Büyük Selçuklu, Candaroğulları ve Osmanlı dönemlerinde de bu niteliğini sürdürmüştür. Günümüzde de tersanesi, fabrikaları, limanı ve turizm kaynakları ile Türkiye’nin gözde kentlerinden olma özelliğini taşımaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder