7 Aralık 2014 Pazar

Kilis Nasıl?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 

E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.

  Kilis

Güneydoğu Anadolu Bölgemizin sevimli kenti Kilis’e bir yolculuğa var mısınız? Bir otobüs bileti ile direkt Kilis’e ulaşabilir, bu tarih kokan kenti gezmeye Kilis otogara iner inmez başlayabilirsiniz. Zira bu kentte yaşayan insanlar o kadar misafirperver ki, Kilis geziniz boyunca kendinizi hiç de yabancıymış gibi hissetmeyeceksiniz. Kilis’e uçak seyahati yaparak ulaşmayı isterseniz, size bir müjdemiz var! Gaziantep Havalimanı Kilis’e o kadar yakın ki, n uygun fiyata uçak biletinizi satın alarak Gaziantep’e uçakla ulaşabilir, Gaziantep’ten de Kilis’e yapacağınız otobüs yolculuğu ile kolayca ulaşabilirsiniz. Hatta gezi planınızın süresini biraz uzatıp Kilis gezinize Gaziantep’i de ekleyebilir, tatilinize daha da renk katabilirsiniz.

Kilis, bu kente gelen gezginlere muhabbeti ve misafirleri seven kent halkı, enfes mutfağı ve tarih kokan sokaklarını büyük bir cömertlikle sunmakadır. Kilis yolculuğunuzu, kebabın bin bir çeşidini tatmadan, Kilis’in eski sokaklarında yürümeden ve Kilis’e özgü nakış işlemelerini görmeden tamamlamamanızı öneririz.

Gezilecek yerler

Eğer doğa aşığı gezginlerdenseniz, Kilis merkezinde bulunan Karataş Cumhuriyet Parkı ve Akpınar, Zoppun ve Söğütlüdere pınarlarının birleştiği Söğütlüdere parkı tam size göre. Buralarda, Kilis’te olmanın ve doğa ile baş başa kalabilmenin tadına doyasıya varabilirsiniz.

Tarih kokan Kilis sokaklarında her adım başı bir tarihi esere rastlamanız mümkün. Bu tarihi eserlerden en yaygın olanları da kastellerdir. Salih Ağa, İpşir Paşa, Fellah, Kurdağa ve Nemika kastelleri şehrin merkezinde bulunmakta olup, Kilis’e gelen seyahat severlere Kilis’in tarihini sunmaktadır.

Kilis’i gezerken kısa bir mola vermek isterseniz, Kilis’in tarihi hamamlarında tüm yorgunluğunuzu atabilir, bu muhteşem yapılarda yıkanırken kendinizi sultanlar gibi hissedebilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan Eski Hamam, Hoca Hamamıi Paşa Hamamı, Hasan Bey Hamamı ve Tuğlu Hamamı, hamam keyfini Kilis’te doyasıya yaşamanızı sağlayacaktır.

Kilis Evleri

Kilis halkının yaşam kültürünü en iyi anlamanın yolu, klasik Kilis evlerine gezi düzenlemek olacaktır. Eski Kilis yerleşimini en iyi anlayacağınız sokaklar, kent merkezinde bulunan Tekye, Hindioğlu, Ketenciler, Hacı Ömer Ağa ve Akcurun mahallelerinde bulunmaktadır. Bu sokaklarda yürümenin yanında, Kilis Etnoğrafya müzesi olarak kullanılan Neşet Efendi Konağı, Ahmet Bey Konağı, Azize Uygur, Hayrettin Mimaroğlu, Kifayet Barışkan, Meliha Üzümbalı, Muhlis Salihoğlu, Safder Tümay ve Zübeyde Ülgen Naci konaklarının taş işlemelerine ve klasik mimarilerine hayran olmamak elde değil. Kilis evlerine yapacağınız gezide fotoğraf makinelerinizi hazır bulundurmanızı öneririz.


Mozaikli Bazilika

Milattan sonra altıncı yüzyılda inşa edilmiş olan Mozaikli Bazilika, Erken Hristiyanlık Dönemi’ne ait  bir kilisedir. Kilis’in Oylum Höyük ilçesinde bulunan Mozaikli Bazilika’ya şehir merkezinden yapacağınız otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Kadı Camii

Kilis mimarisinin en özgün eserlerinden biri olan Kadı Cami, Kilis’e gelmiş olan gezginlerin uğrak yerlerindendir. 1238 yılında inşa edilmiş olan Kadı Camii’nin avlusu bir nevi açık arkeoloji müzesi gibidir. Hala ibadete açık olan Kilis Kadı Cami’sine gelerek, bu kentin tarihi ruhunu doyasıya hissedebilir ve muhteşem fotoğraflar çekerek, Kilis seyahatinize unutulmaz kareler ekleyebilirsiniz.

Kilis Tekke Mevlevihanesi

Kilis merkezinde bulunan Cumhuriyet alanında bulunan Tekke Mevlevihanesi, günümüze dek ülkemiz genelinde ayakta kalan otuz iki mevlevihaneden biridir. Kilis’e özgü taş işlemeciliğinin en güzel örneklerinden olan Kilis Tekke Mevlevihanesi, günümzde cami ve mescit olarak kullanılmaktadır.

Nekropol

Kilis’te var olan uygarlığın ne kadar eskiye dayandığının kanıtlarından olan Nekropol’ü Kilis gezinize muhakkak dahil etmelisiniz. Kilis’in Merkez Topdağı Köyü’nün Kuşköyü yöresinde bulunan Nekropol’de Geç Roma Dönemi’ne ait kaya mezarları bulunmaktadır. Nekropol’e Kilis merkezden yapacağınız kısa otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Ravanda Kalesi

Kilis’e yirmi dort kilometre uzaklıkta bulunan Ravanda Kalesi’nin görüntüsünden çok etkileneceksiniz. Hitit mimarisi özelliği taşıyan Ravanda Kalesi, bu coğrafyadan gelip geçmiş bir çok uygarlık tarafından kıllanılmıştır. Ravanda Kalesi’ne Kilis merkezinden bineceğiniz Polateli otobüsleri ile kolayca ulaşabilrsiniz.

Tarihçe

Milattan Önce bin dort yüzlü yıllarda Halep Krallığı’na bağlı olan Klis, Hitit İmparatorluk dönemiyle Hitit hakimiyetine girmiştir. Daha sonraları Selefki egemenliğine girmiştir.  Osmanlı topraklarına 1516 Mercidabık Savaşı ile dahil olan Kilis, Milli Mücadele Dönemimizde Fransız esaretine düşmüş, 1921 yılında esaretten kurtulmuştur. 1995 yılından Gaziantep’ten ayrlarak şehir statüsüne kavuşan şehir, ülkemizin zeytin ve üzüm kaynaklarından sayılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder