7 Aralık 2014 Pazar

Artvin Yolculuğu

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
 
   
Artvin

Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nün en ucunda bulunan kentine yolculuğa çıkmak ve Karadenizin muhteşem manzarasına dahil olmak için tek yapmanız gereken, internetten gezi planınıza en uygun Artvin seferini seçerek biletinizi satın almak olacaktır. Artvin’e ister hava ister deniz ister demir isterseniz de kara yolu ile ulaşabilirsiniz. Eğer Artvin yolculuğunuzu uçak ile gerçekleştirmek isterseniz, internetten takip ederek Erzurum ya da Trabzon havalimanlarına doğru giden uçak biletlerini en uygun fiyata satın almanızı öneririz. Bu kentlere ulaştıktan sonra, Artvin’e doğru giden otobüsler ile kolaylıkla ve zaman kaybetmeden bu kente ulaşabilir ve Artvin’i keşfe başlayabilirsiniz. Artvin yolculuğunuza deniz yolunu da katmak isterseniz de İstanbul- Trabzon arası yapılan arabalı vapur seferleri size uygun olacaktır. İnternetten arabalı vapur biletlerinizi satın alarak, deniz seyahatinin tadını çıkarabilir, Trabzon’a ulaştığınızda da karayolu üzerinden Artvin’e varabilirsiniz. Trenden vazgeçemeyen gezginlerdenseniz de Erzurum Tren Garı ilk etapta varış noktanız olacaktır. Dolayısıyla bulunduğunuz yerden Erzurum'a giden trene biletinizi satın alıp, Erzurum’a yola koyulabilir, Erzurum’dan da Artvin’e otobüsler ile ulaşabilirsiniz. Zamandan kazanmak için, otobüs ve tren biletlerinizi birlikte satın almanızı önerebiliriz. Zira bu sayede ulaşımı düşünmeden kendinizi yalnızca Artvin gezinize konsantre edebilirsiniz.
 
Artvin geziniz boyunca buraya has hinkal, Laz böreği ve puçuko yemeklerini tatmanızı, Barhal Kilise’sini ve Şavşat Karagöl’ü gezmenizi öneriyoruz. Ayrıca kentte Kafkaskör, Şavşat Sahara, Aedanuç Çurisbik, Meydancık Sateve festivallerinin bulunduğunu söyleyelim. Artvin’e yapacağınız yolculuğu bu festivallere denk getirerek, Artvin kültürünün tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

Artvin Livane Kalesi

Onuncu yüzyılda inşa edilmiş olan bu kaleden büyüleneceğinizi iddia edebiliriz. Artvin’in Köprübaşı Mevkii’nde bulunan Artvin Livane Kalesi’ne tırmanarak, Artvin’nin buz gibi ve tertemiz havasını ciğerlerinize doldururken Artvin’e tepeden bakmanın ve gezinizden anı kalacak muhteşem fotoğraflar çekmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Ardanuç Gevhernik Kalesi

Yapım yılılı tam bilinmese de milattan önceki dönemlerde inşa edildiği tahmin edilen Ardanuç Gevhernik Kalesi, kendinizi tarihi bir kral gibi hissetmenize yol açacak! Osmanlı Dönemi’nde yönetim yeri olarak da kullanılmış olan bu kalede Kanuni Sultan Süleyman’a ait bir kitabe de bulunmaktadır. Ardanuç Gevhernik Kalesi’ne yapacağınız gezi ile Artvin’nin buz gibi ve tertemiz havasını ciğerlerinize doldururken Artvin’e tepeden bakmanın ve gezinizden anı kalacak muhteşem fotoğraflar çekmenin tadını çıkarabilirsiniz.

İskender Paşa Camii ve Türbeleri

Artvin’in Ardanuç ilçesinin Adakale mevkiinde bulunan İskender Paşa Camii, Hz. Osman Dönemi’nde yani beşinci yüzyılda inşa edilmiştir. Caminin yanında Osmanlı Dönemi’ne ait Hatice Hanım, Ali Paşa ve Süleyman Paşa’ya ait türbeler de bulunmaktadır. Yıllara meydan okuyarak hala ayakta ve hala ibadete açık olan bu caminin uhrevi havasını soluyup fotoğraflamak Artvin geziniz için güzel bir ayrıntı olacaktır.

İşhan Manastır Kilisesi

Yerli ve yabancı turistlerde yılın dört mevsimi de ziyaret edilen bu tarihi yapıya hayran olmamak elde değil! Artvin’in Yusufeli İlçesi’ne bağlı İşhan Köyü’nde bulunan İşhan Manastır Kilisesi’nin inşası onuncu yüzyıla dayanmaktadır. Artvin gezi planınıza muhakkak dahil etmeniz gereken İşhan Manastır Kilisesi’ne Artvin otobüs terminalinden Yusufeli otobüslerine binerek ulaşabilirsiniz.

Yeni Rabat Kilisesi

Artvin’in Ardanuç İlçesi’nin Bulanık Köyü’nde bulunan Yeni Rabat Kilisesi, Artvin gezi planınıza eklemeniz gereken bir diğer önemli tarihi eserdir. Ortaçağ klasik mimarisinin önemli eserlerinden olan Yeni Rabat Kilisesi’nin taş işçiliği oldukça etkili. Yeni Rabat Kilisesi’ne Artvin otobüs terminalinden Ardanuç seferli otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.

Artvin’de muhteşem doğa yürüyüşleri yaparken tarihi birçok köprü ile karşılaşacaksınız. Bunlar Osmanlılar Dönemi’nden beri hala ayakta ve kullanılmakta olan Berta, on sekizinci yüzyılda inşa edilip hala kullanılmakta olan Borçka Düzköy, Arhavi İlçesi’ndeki Arhavi Ortacalar Çifte, Berta Suyu üzerinde bulunan ve tarihi on dokuzuncu yüzyıla dayanıp hala kullanılagelen Berta, Bocanat Deresi üzerindeki Meydancık Kemer Köprüleridir.

Kaçkar Turizm Merkezi

Artvin’in Yusufeli İlçesine altmış kilometre uzaklıkta bulunan Kaçkar Dağı’nın yamaçlarındaki bu yayla, Karadeniz’in eşsiz yeşilliğinin en güzel örneklerindendir. İster konaklamalı ister günübirlik geziler ile tadını çıkarabileceğiniz Kaçkar yaylasında hayatınızın en güzel doğa yolculuğunu yapacağınızı iddia edebiliriz. Buraya kadar gelmişken doğanın tam manasıyla bizlere hediyesi olan Kaçkar Yaylasında bir gece bile olsa konaklamanızı öneririz. Konaklamak için Sarıgöl Beldesi’nde çok sayıda pansiyon bulunmaktadır. Artvin gezi planınızı yaparken, Kaçkar Yaylası’nda kalacağınız pansiyonu önceden ayarlamanız doğru verilmiş bir karar olacaktır. Zira Kaçkar Yaylası doğa aşığı birçok yerli ve yabancı turistin yaz kış gezi düzenlediği turizm beldelerimizdendir.

Kafkasör Turizm Merkezi

Artvin merkeze on kilometre uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası, Artvin’in muhteşem doğasının tadını çıkarabileceğiniz bir diğer yayladır. Bin iki yüz elli metre yükseklikte olan Kafkasör Yaylası’na yapacağınız geziyi ister günübirlik ister konaklamalı olarak planlayabilirsiniz. Eğer ki, Artvin geziniz Haziran ayı içinde ise, meşhur Kafkasör Yaylası Festivali’ne katılarak Artvin yöresine has kültürleri öğrenebilir, gezinize eğlence ve coşku katabilirsiniz. Bu arada Kafkasör Yaylası’na çıkmışken yörenin şifalı suları olarak bilinen Acısu, Yalnız Hasan ve Cizkaro şifalı sularını tatmanız gerektiğini de söyleyelim.

Tarihçe

Artvin ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar, yörenin tarihinin Milattan Önce üç binli yıllara dayandığını kanıtlamaktadır. Kolkhlar, Makaronlar, Taoklar, Romalılar, Bizanslılar, Aksaklılar, Sasanlar, Selçuklular ve Osmanlılar’ın yaşayıp hüküm sürdüğü Artvin toprakları tam manasıyla tarih kokmaktadır. Osmanlı’nın son dönemlerinde Ruslar’ın eline geçen Artvin, 1921 yılında Türkiye topraklarına dahil olmuştur. 1924 yılında il statüsüne kavuşan Artvin, ülkemizin gezginlerce keşfedilmeyi bekleyen enfes manzaraya sahip en güzel kentlerinden biridir. Doğa ve tarihle iç içe bir yolculuk için  hemen Artvin’e yolculuk biletinizi satın alın, gezi anılarınıza bir yenisini daha ekleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder