7 Aralık 2014 Pazar

Yozgat Nasıl?

*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
 
 
Yozgat

Anadolu’nun kendine has kültürlerine yolculuk yapmayı sevenler, Yozgat gezginlerce keşfedilmeyi bekliyor! Otobüs biletinizi satın alın, Yozgat’a yolculuğa planladığınız zaman gidip, bu kentte doyasıya gezmenin tadını çıkarın.

Yozgat otobüs terminali, şehrin merkezinde bulunduğundan dolayı, Yozgat’a varır varmaz bu şehri gezmeye başlayabilirsiniz. Üstelik bu kentin yerlileri o kadar sıcak kanlı ki, onlarla sohbet ederek Yozgat kültürünü o kültürün üyesinden öğrenmenin keyfine varabilirsiniz.
 
Bu kente yolculuk yapmak isteyenlere, testi kebabını ve arabaşı çorbasını tatmalarını, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi eserleri ziyaret etmelerini, kaplıcalarda yorgunluk atıp şifalanmalarını ve Yozgat Milli Çamlık Ormanı’ndaki tertemiz havayı ciğerlerine doyasıya çekmelerini öneriyoruz.

Gezilecek Yerler

Yozgat Lisesi

İnşa tarihi 1895 olan iki katlı Yozgat Lisesi, Yozgat’ın enfes binalarındandır. Sarı kesme taşlardan inşa edilmiş olan bu yapı, on dokuzuncu yüzyıl Türk mimarisinin önemli eserlerinden sayılmaktadır. Şehrin merkezinde bulunan ve günümüzde lise olarak kullanılan bu yapıya muhakkak uğrayıp fotoğraflamanızı öneririz.

Cumhuriyet Mektebi

inşa tarihi 1927 olan Cumhuriyet Mektebi, Yozgat’ta bulunan önemli tarihi yapılardan biridir. Cumhuriyet Dönemi klasik mimarimizin önemli eserlerinden sayılan Cumhuriyet Mektebi, 1930 yılından bu yana oluk olarak kullanılmaktadır. İl merkezinde bulunan bu yapıyı da Yozgat seyahatinize dahil ederek fotoğraflamanızı öneririz.

Yozgat Çamlık Milli Parkı

Doğa aşığı  gezginler, Yozgat Çamlık Milli Parkı tam da size göre! Zira burada bulunan dört yüz ila beş yüz yaşlarındaki karaçam ağaçları, Orta Anadolu Bölgesi’ne has hayvanlar ve Amerika’ya has altın kartallar, bu milli parkta bulunuyor. Hal böyleyken bu tertemiz havaya sahip olan Yozgat Çamlık Milli Parkı’nı Yozgat gezinize dahil etmemek için hiçbir neden yok, öyle değil mi? Bu mükemmel ormana yapacağınız geziyi ister konaklamalı isterseniz de günübirlik gerçekleştirebilirsiniz. Zira, Milli Park’ın içinde muhteşem manzaralı otel ve kır lokantası bulunmaktadır. Ülkemizin il milli parkı olan Çamlık Milli Parkı’na Yozgat merkezden bineceğiniz otobüsler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kazankaya Kanyonu

Doğa ile baş başa kalmak isteyen  gezginlerin Yozgat seyahatlerine dahil etmeleri gereken bir yer de Kazankaya Kanyonu’dur. Yozgat’ın Kazankaya Kasabası’nda bulunan Kazankaya Vadisi, dağcılık ve doğa yürüyüşü yapmayı seven gezginlerin tercih ettiği alanlardandır.

Kerkenes Harabeleri

Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Şahmuratlı Köyü’nde bulunan Kerkenes Harabeleri, Anadolu’nun saklı kalan tarihini gözler önüne seriyor. Milattan Önce altıncı yüzyılda Kerkenes şehrinin kalıntıları olan bu alana yapacağınız gezide, enfes fotoğraflar çekmeniz mümkün. Kerkenes Harabeleri’ne Yozgat merkezinden bineceğiniz Şahmuratlı Köyü yönüne giden otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Şah Sultan Türbesi

Yozgat’ın Çandır ilçesinde bulunan Şah Sultan Türbesi, Dulkadir hükümdarı Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’in karısı Şah Sultan’a aittir. On beşinci yüzyıl mimari özelliklerini taşıyan bu tarihi yapı, sanat tarihimizde örnek gösterilen taş işçiliğinin önemli örneklerindendir. Şah Sultan Türbesi’ne şehir merkezinden Çandır’a doğru yapacağınız otobüs yolculuğu ile ulaşabilirsiniz.

Sarıkaya Kaplıcaları

Yozgat’a gelmişken baştan ayağa dinlenmenizi sağlayacak Sarıkaya Kaplıcaları’na mutlaka uğramanızı öneririz. Roma döneminden bu yana şifa amaçlı kullanılan Sarıkaya Kaplıcaları’nda dinlenip şifa kazanırken kendinizi, tarih boyunca kaplıcalar kenti olarak tanımlanan bu termal hazinede sultanlar gibi hissedebilirsiniz. Kas ağrıları ve doku iltihaplanmalarına iyi geldiği düşünülen ve çok sayıda otel bulunan bu alandan ister günü birlik ister konaklamalı olarak faydalanabilirsiniz. Yozgat’a yetmiş yedi kilometre uzaklıkta bulunan bu termal merkeze, kent merkezinden bineceğiniz otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Yozgat Sorgun Kaplıcaları

Yozgat seyahatinizde sizi baştan ayağa yenileyecek bir başka mekan da Yozgat Sorgun Kaplıcaları’dır. Günübirlik ve konaklamalı olarak faydalanabileceğiniz Sorgun Kaplıcaları’nın şifalı termal sularının çeşitli nörolojik ve psikolojik rahatsızlıkların yanında eklem hastalıklarına da iyi geldiği düşünülmektedir. Yozgat kent merkezine otuz dört kilometre uzaklıkta bulunan Sorgun Kaplıcaları’na Sorgun ilçesine doğru giden otobüsler ile varabilirsiniz.

Yozgat Yerköy Kaplıcaları

Yozgat’ın şifa kaynağı merkezlerinden bir diğeri de Yerköy Kaplıcaları’dır. Kent merkezine kırk bir kilometre uzaklıkta bulunan Yerköy ilçesinde bulunan bu termal tesisler anayol üzerinde bulunduğundan dolayı oldukça kolaydır. ister günübirlik ister konaklamalı olarak faydalanabileceğiniz Yerköy Kaplıcaları’nın şifalı termal sularının kadın hastalıklarına, cilt problemlerine ve çeşitli eklem ağrılarına iyi geldiği düşünülmektedir.

Tarihçe

Yozgat’ta yapılan arkeolojik kazılar kentte yaılan yerleşimlerin Milattan Önce beş bin beş yüzlü yıllara dayandığını kanıtlamaktadır. Kentte sırasıyla, Hitit, Frig, Med, Pers, Helen, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorlukları hüküm sürmüştür. Milli Mücadele Dönemimizde de önemli bir yeri olan Yozgat, tarih kokan sokakları, termal tesisleri, leziz mutfağı ve tertemiz havasıyla ülkemizin seyahat etmeyi seven gezginlerce keşfedilmeyi beklenen kentlerindendir.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder