7 Aralık 2014 Pazar

Tunceli Nasıl?


*Freelance işlerin bu riski var işte, gecelerce "büyük şirketin havalı büyük çalışanları" sizi çalıştırır, sonra da geceler süren çalışmalarını, açıklamaya bile gerek duymadan yok  
sayarlar. Sonuç, ortada bi sürü yazı; ama sıfır para! 
E yazılar boşa gitmesin mademlik bu reklam kokan şehir paylaşımlarının amacı. Yazıları yayınlarken elbette ki "büyük şirket" incinmesin diye, şirketin ismini sildim. Bazı devriklikler de o nedenle.
Öyle işte.
   

Tunceli

Türkiye’nin tarih kokan kenti Tunceli’ye yolculuk planı yapanlar, internete girin, Tunceli seferli otobüs ve  Elazığ uçak seferlerini sıralayıp gezinize en uygun olan bileti gidiş dönüş kolayca satın alın. Şehirde havalimanı bulunmasa da, Elazığ Havalimanı Tunceli’ye yalnızca yüz yirmi kilometre uzaklıktadır. Elazığ’dan Tunceli’ye yapacağınız otobüs yolculuğu ile Tunceli’ye kolayca ulaşabilirsiniz.

 Tunceli otobüs terminali, şehir merkezinde bulunmaktadır; dolayısıyla otobüs terminaline varır varmaz kendinizi Tunceli keşfine başlamış olarak bulacaksınız.
Tunceli gezinize Munzur Vadisi Milli Parkı’nı mutlaka dahil etmenizi öneririz. Midesine düşkün gezginlere ise meşhur Tunceli kavurmasını ve dağ sarımsağını tatmadan bu kente yaptıkları ziyareti sonlandırmamaları gerektiğinin altını çizmeliyiz.

Gezilecek Yerler

Kaplıcalar

Tunceli gezinizde şifalanmaya ve dinlenmeye ne dersiniz? Bu kentte, cilt, romatizmal, kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği kanıtlanmış olan tam dört muhteşem kaplıca bulunmaktadır. Tunceli kaplıcaları, Merkez, Mazgirt, Nazımiye ve Pülümür ilçelerinde bulunmaktadır. İster konaklamalı ister günübirlik faydalanabileceğiniz bu kaplıcalara, şehir merkezinden yapacağınız kısa otobüs yolculukları ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Elti Hatun Türbesi

Tunceli’nin Mazgirt ilçesinde bulunan Elti Hatun Türbesi’ne hayran kalacağınızı söylemek mümkün. On üçüncü yüzyılda inşa edilmiş olan Elti Hatın Türbesi, Anadolu sanat tarihinin önemli eserleri arasındadır.  Elti Hatun Türbesi’ne Tunceli’den Mazgirt’e giden otobüsler ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Mazgirt Kalesi

Tunceli’nin Mazgirt ilçesi’nde bulunan Mazgirt Kalesi’ne mutlaka tırmanmalısınız. Mazgirt Kalesi’ne tırmanırken civardaki mağara ve tarihi merdivenlerden geçerek bir manada tarih içinde yolculuk yapıyor olmanın tadına varacaksınız. Kaleye tırmandığınızda, enfes Mazgirt manzarasının ve tertemiz havasının tadını çıkarırken, muhteşem fotoğraflar da çekebileceğinizi söyleyebiliriz.

Mazgirt Ermeni Kilisesi

Tunceli’nin Mazgirt ilçesi’nde bulunan Mazgirt Ermeni Kilisesi, Anadolu’nun tam manasıyla kültür ve dinler beşiği olduğunu kanıtlar nitelikte yıllara meydan okumaktadır. İnşa ediliş tarihi tam olarak bilinemeyen bu kilisenin içerisinde on sekizinci yüzyıla ait önemli freskler bulunmaktadır. Maalesef tavanı çökmüş olan Mazgirt Ermeni Kilisesi’ni Tunceli’ye gelmişken görmeniz, gezinize hoş bir anı bırakacaktır.


Kale Köyü Kalesi

Tunceli’nin Mazgirt ilçesine gelmişken görebileceğiniz bir diğer tarihi yapı da Kale Köyü Kalesi’dir. Mazgirt ilçesinin Kale Köyü’nde bulunan bu kalenin manzarası muhteşemdir. Kale Köyü Kalesi’ne tırmandığınızda enfes fotoğraflar çekerek manzaranın tadını doyasıya çıkarmak mümkün.

Derun-i Hisar Sağman Kalesi

Tunceli’nin Pertek ilçesindeki Sağman Köyü’nde bulunan bu kale de Tunceli’nin enfes manzarasına sahip yerlerindendir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de geçen  Derun-i Hisar Sağman Kalesi, Artukoğulları zamanından bu yana ayaktadır. Derun-i Hisar Sağman Kalesi’ne Tunceli’den Pertek’e giden otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Munzur Vadisi Milli Parkı

Doğa aşığı gezginler, Munzur Vadisi Milli Parkı, tertemiz havası ve yemyeşil doğası ile sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor! Munzur Dağları, Mercan Suyu ve Munzur Suyu’nu içine alan Munzur Suyu Milli Parkı’nda birçok tesis de bulunmaktadır. Bu tesislerde Tunceli’ye has yemeklerin tadına bakarak, doğa ile baş başa kalmanın mutluluğuna erişeceğinizi söylemek mümkün. Tunceli’nin sert karasal iklime sahip olması nedeniyle, Munzur Vadisi Milli Parkı’na gitmenin en elverişli olduğu aylar Haziran ila Eylül ayları arasındadır. Kamp yapmayı sevenlerdenseniz, burada kamp alanlarının ve balık tutmaya uygun yerlerinde bulunduğunu ekleyelim. Tunceli merkezine sekiz kilometre uzaklıkta bulunan bu muhteşem doğa armağanına, merkezden bineceğiniz otobüsler ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Tarihçe

Tunceli’de yapılan arkeolojik kazılar, kentin tarihinin Milattan Önce beş bin beş yüzlü yıllara dayandığını kanıtlamıştır.  Tunceli ve civarında tarih boyunca, Subarular, Hititler, Medler, Persler, Makedonlar, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar yaşamış ve bu kentte büyük uygarlıklar kurmuşlardır. 1946 yılında il statüsüne kavuşan Tunceli, tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomiye sahiptir. Doğu Anadolu gezilerinize Tunceli’yi de dahil etmek için otobüs ya da uçak biletlerinizi satın alın, bir kenti daha keşfedecek olmanın mutluluğu ile yolculuğunuza başlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder